Dodelava

Grafična dodelava
oplemenitenje tiskovin

GRAFIČNA DODELAVA

Skoraj vsako tiskovino je na koncu potrebno še oplemenititi. Pa naj bo samo razrez ali tiskanje določenih strani z zlatimi dodatki. Z različnimi postopki dodelave tiskovini povečamo uporabno ali estetsko vrednost.

Mehka vezava – Broširanje

Broširanje je postopek vezave, kjer s pomočjo vročega lepila v hrbtu povežemo knjižni blok s platnico. Tovrstna vezava je primerna za knjižne bloke, ki so tanjši od 5 cm.

Mehka vezava - broširanje

Trda vezava

Trda vezava se običajno uporablja pri knjigah. Gre za tehniko, kjer je hrbet knjižnega bloka šivan ter lepljen z gazo, obdajajo ga pa trde platnice iz lepenke. Knjižni blok ima lahko raven ali okrogel hrbet.

Trda vezava

Špiraljenje in šivanje z žico

Tiskovine lahko vežemo tudi s tehniko špiraljenja ter šivanja z žico. Gre za dve cenovno ugodnejši tehniki vezave. Katera tehnika se izbere pa je odvisno predvsem od obsega tiskovine in njene namembnosti.

Špiraljenje in šivanje z žico

Zlatotisk

Vroči tisk oziroma zlatotisk je tehnika s katero oplemenitimo tiskovine in jih dvignemo na višjo raven. Tiskamo lahko z različnimi kovinskimi, mat ali sijaj folijami. Na zalogi imamo večino najpogosteje uporabljenih barvnih odtenkov folij, z veseljem pa se vašim željam prilagodimo tudi s posebnimi odtenki.

Vroči tisk - zlatotisk

Žlebljenje in zgibanje

Nekatere tiskovine je potrebno zgibati na željen format, s tem pa lahko izpostavimo določene dele tiskovin in jim dodamo večjo vrednost. Z zgibanjem lahko z različnimi tehnikami tiskovinam dodamo tudi posebne učinke, kar bo vaše izdelke ločilo od ostalih klasično izdelanih tiskovin.

Zgibanje

Perforacija

Perforiranje se običajno uporablja pri tiskovinah, kjer želimo omogočiti lažje pretrganje. Perforacijo najpogosteje najdemo na položnicah, naročilnicah, vstopnicah ter kuponih. Seveda pa se lahko pojavijo tudi v ostalih tiskovinah, kjer želimo omogočiti pretrganje na točno določenem mestu.

Perforacija

Plastifikacija in laminacija

Plastifikacija se primarno uporablja za dodatno zaščito tiskovin. S tem jim podaljšujemo življenjsko dobo in trajnost barv. Z različnimi vrstami folij pa lahko grafikam dodamo tudi številne vizualne učinke. Vrsta plastifikacije in uporabljene folije je predvsem odvisna od vrste tiskovine in efekta, ki ga želimo doseči.

Plastifikacija in laminacija

Izsekavanje

Z izsekavanjem lahko ustvarimo najrazličnejše nepravilne oblike tiskovin s čimer jim lahko povečamo estetsko ali uporabno vrednost. Najpogosteje pa se uporablja povsem iz praktičnih razlogov.

Izsekavanje